Google’dan Rusya’ya darbe’ Adsense hesapları kapatıldı….
AdSense, YouTube da dahil olmak üzere web sitesi ve içerik sahiplerinin Google tarafından yönetilen reklamların yerleştirilmesinden para kazanmasına olanak tanıyor. Bir Google sözcüsü, “Rusya’da devam eden gelişmeler nedeniyle, Rusya dışındaki trafikten para kazanmaya devam edebilen Rusya merkezli AdSense hesaplarına artık ödeme yapamayacağız” dedi ve hesapların devre dışı bırakıldığını açıkladı.
Google bu kararı öncesinde Rusya merkezli Adsense hesaplarına uyarı mesajı yolladı. Mesajda “Temmuz ayı kazançlarınız, bekleyen aktif ödemeniz olmadığı ve minimum ödeme eşiğini karşıladığınız varsayılarak 21-26 Ağustos tarihlerinde ödenecektir” denildi. Google hangi gelişmelerin bu karara yol açtığını belirtmedi, ancak son haftalarda Rusya’daki YouTube video barındırma platformunda hızın düştüğü dikkat çekti.
MOSKOVA YOUTUBE’A BASKILARINI SÜRDÜRÜYOR
Moskova yönetimi bu yavaşlamadan Google’ın 2022’deki Ukrayna işgalinden bu yana ülkedeki ekipmanlarını yenilememesini sorumlu tutarken, şirket ve teknoloji uzmanları buna itiraz ediyor.
Google, özellikle Moskova’nın yasadışı olarak gördüğü içerikleri kaldırmadığı için birkaç yıldır Rusya’da baskı altında. Şimdiye kadar YouTube, Rusya’nın Rusça yayın yapan bağımsız medyayı baskı altında tutması nedeniyle online ifade özgürlüğünün kalesi olarak kaldı.
ABD’li şirket Mart 2022’de Rusya’daki kullanıcılara reklam sunmayı durdurdu ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını istismar eden, reddeden veya göz yuman içeriklerden para kazanmayı iptal etti. Devlet destekli haberler de dahil olmak üzere 1000’den fazla YouTube kanalını ve 5,5 milyondan fazla videoyu engelledi.
Rusya parlamentosu bilgi politikası komitesi başkan yardımcısı milletvekili Anton Gorelkin, Google’ı interneti “biz” ve “onlar” olarak bölünmesini desteklemekle suçladı.
Gorelkin Telegram’da yaptığı açıklamada “Google vatandaşları milliyetlerine göre ayırmaya devam ederek Ruslar için para kazanma olasılığını tamamen kapattı” dedi.
Rusya Mart ayında, yetkililerin Kremlin karşıtı politikacılara, aktivistlere ve medyaya verdiği bir isim olan “yabancı ajanlar” tarafından kurulan YouTube kanalları da dahil olmak üzere bu tip yayınlara reklam verilmesini yasaklayan bir yasa çıkardı.