Ekonomi

ABD Doları 150 Yen’e yaklaşıyor

Salı günü ABD doları 150 yen gibi değerli bir seviyeye yaklaşırken piyasa katılımcıları, Fed’in faiz kararlarını etkileyebilecek ABD enflasyonuna ilişkin beklenen güncellemeyi yakından izledi. Bu arada Bitcoin, üst üste bir gün boyunca 50.000 dolar seviyesindeki konumunu korudu.

Kısmen Çin ve Hong Kong’daki Ay Yeni Yılı tatili nedeniyle Asya’da erken işlem saatlerinde faaliyetler sessiz kaldı. Yatırımcılar Salı günü açıklanması beklenen ABD tüketici fiyatları verilerini beklerken temkinli davrandı.

Dolar en son 149,39 yenden işlem görüyordu ve 150 seviyesine doğru ilerliyor; bu da Japon yetkilileri Japon para birimini güçlendirmeye yönelik açıklamalar yapmaya itebilecek ilgi çekici bir nokta. Yen, Fed’in azalan faiz artırım beklentileri ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmayacağı yönündeki spekülasyonların baskısı altında, yılın başından bu yana dolar karşısında yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. 2023’te negatif faiz oranlarından uzaklaşılıyor.

Analistler, iki para birimi arasındaki mevcut düşük volatilite ve getiri farkı göz önüne alındığında, doların yen karşısındaki gücünü 2024’te yüksek ABD tahvil getirilerine ve cari ticaretin çekiciliğine bağlıyor.

Euro %0,03 düşüşle 1,0768 dolara, İngiliz Sterlini ise %0,07 düşüşle 1,2620 dolara geriledi. Avustralya doları da %0,08 düşüşle 0,6526 dolara geriledi.

Tüm dikkatler, Fed’in bu yılki faiz indirimlerinin potansiyel zaman çizelgesine ve boyutuna ışık tutması beklenen Ocak ayı ABD enflasyon raporuna odaklandı. Bu ayın başlarında yayınlanan etkileyici istihdam raporu da dahil olmak üzere bir dizi güçlü ABD ekonomik göstergesi, ABD faiz oranlarının uzun bir süre daha yüksek kalabileceği yönünde beklentilere yol açtı.

Fed’in faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri, geçen yılın sonunda tahmin edilen 160 baz puandan Mayıs ayı itibarıyla yaklaşık 110 baz puana düşürüldü.

Pazartesi günü, New York Federal Rezerv Bankası’nın Ocak Tüketici Beklentileri Anketi, bir ve beş yıllık enflasyon beklentilerinin sırasıyla %3 ve %2,5 seviyesinde sabit kaldığını, üç yıllık görünümün ise Mart 2020’den bu yana en düşük seviyede olduğunu ortaya koydu. %2,4’e düştüğünü bildirdi.

ABD dolarının dayanıklılığı, ülkenin Avrupa ve Asya’daki daha az sağlam koşullarla tezat oluşturan ve döviz piyasalarında doların çekiciliğini artıran güçlü ekonomik performansına bağlanıyor.

Doların bir dizi para birimi karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi %0,02 artışla 104,16’ya yükseldi. Yeni Zelanda doları da %0,11 oranında hafif düşüşle 0,6121 dolara geriledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu