Teknoloji

Cihazın yanlış ellere geçmesi durumunda atılacak adımlar nelerdir? İşte ESET’in önerileri…

Verizon 2023 Bilgi İhlali RaporuBuna göre, dünya çapında her yıl milyonlarca akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar kayboluyor veya çalınıyor olsa da, bu olayların yalnızca yüzde 10’u resmi olarak veri ihlali olarak sınıflandırılıyor ve rapor ediliyor.

Cihazın kaybının BT departmanına derhal bildirilmesini sağlamak, bu tür bir olayın yönetilmesinde çok değerlidir. Bu sağduyu gibi görünse de çoğu durumda çalışanlar dizüstü bilgisayarlarının veya telefonlarının kaybolduğunu fark ettiklerinde bunun değerini düşünmeyebilirler. Ayrıca cihazın bireysel mülkiyette olduğu ancak kurumsal hesaplara veya sistemlere erişim amacıyla kullanıldığı durumlarda raporlama, kullanıcıların aklına bile gelmeyebilir. Bu nedenle şirketteki tüm çalışanların iyi bilgilendirilmesi ve böyle bir olay durumunda izlenecek doğru prosedürün düzenli olarak hatırlatılması çok önemlidir.

Peki bir şirket cihazı kaybolduğunda veya çalındığında ne yapmalısınız? Bunun için ESET’in Pratik önlemleri uygulayarak kaybolan veya çalınan cihazlarla ilgili riskleri önemli ölçüde azaltabilir ve şirketinizin hassas verilerini koruyabilirsiniz. İşte ESET’in özetlediği 5 nokta:

1. Hızlıca rapor verin

Cihazınızın kaybolduğunu fark ettiğiniz anda BT departmanınıza veya yöneticinize haber verin. Yetkisiz erişimi önlemek için zaman değerlidir.

2. Şifrelerinizi değiştirin

Cihazınız kurumsal hesaplara veya verilere erişim içeriyorsa bu hesapların şifrelerini hızlı bir şekilde değiştirin.

3. Cihaz takibini etkinleştirin

Varsa cihazınızın yerini belirlemek için izleme uygulamalarını veya hizmetlerini kullanın. Ancak bunu kendi başınıza geri almaya çalışmayın.

4. Hırsızlığı bildirin

Cihazınız çalındıysa polise başvurun ve gerekli bilgileri sağlayın.

5. Dikkatli olun

Şüpheli faaliyetlere karşı kişisel ve kurumsal hesaplarınızı takip edin. Olağan dışı davranışları BT departmanınıza bildirin.

haber-karakecili.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu