Haber

Deprem sırasında enkaz altından çıkarılan ‘mucize bebek’ Vatin’in annesi enfeksiyon riskiyle hastaneye kaldırıldı.

Merkezi KAHRAMANMARAŞ’ta yaşanan depremin yıkımına uğrayan Hatay’da enkaz altından 128 saat sonra çıkarılan 3,5 aylık ‘Mucize bebek’ Vatin, parmağını emdiği görüntüleriyle gündem oldu Sağlık çalışanı, annesi Yasemin Begdaş (35) ile birlikte Kayseri’de akrabalarının yanında yaşamaya başladı. Enkaz altında kalan ve yatağa mahkum olan 1 yaşındaki Vatin’in annesi Yasemin Begdaş, ameliyat olduğu bölgede enfeksiyon riski nedeniyle 23 Ocak’ta Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Vatin’in her gün yakınlarıyla kaldığını ve görüntülü görüşme yaptığını anlatan Begdaş, “Şu anda Vatin’den yine ayrı kaldım. Ama aklım hep onda.”

Hatay’da Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle çöken binanın enkazından 3,5 aylık bebek 128 saat sonra çıkarıldı. Hemşireler tarafından ‘Gizem’ adı verilen ve kurtarıldıktan sonra sağlık ekibinin parmağını emdiği görüntülerle depremin simgelerinden biri haline gelen bebek, Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak bakanlığın bakımına alındı. herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Ankara’ya getirilen bebek, Etlik Şehir Hastanesi’nde yapılan incelemelerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir kuruma yerleştirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, refakatsiz çocukların bulunmasına yönelik çalışmaları kapsamında gelen ihbarları değerlendirerek, incelemeler yaparak bebeğin ailesine ulaştı. Depremde eşini ve 2 çocuğunu kaybeden anne Yasemin Begdaş ile 5 gün sonra enkaz altından kurtarılan bebeğinden DNA örneği alındı. DNA testinde bebeğin annesinin Yasemin Begdaş olduğu belirlendi. Ankara’dan özel uçakla Adana’ya götürülen Vatin bebek, dönemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından karşılandı. Adana Şehir Hastanesi’nde tedavisi devam eden Yasemin Begdaş’a, Bakan Yanık tarafından ‘Vatin bebek’ teslim edildi. Depremde üzerine düşen beton yığınları nedeniyle felçli ve yatağa mahkûm olan Yasemin Begdaş, tedavisinin ardından geçen yıl haziran ayında bebeğiyle birlikte Kayseri’ye gelerek yakınlarının yanına yerleşti. Depremin ardından yatağa mahkum kalan ve 50’ye yakın ameliyat geçiren anne Begdaş, enfeksiyon riski nedeniyle 23 Ocak 2024’te Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Yasemin Begdaş’ın bir kez daha ayağından ameliyat olacağı öğrenildi.

‘ŞİŞE OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜ, BU NEDENLE PARMAĞINI EMDİ’

Depremde eşi, kayınvalidesi ve 2 oğlunun enkaz altında hayatını kaybettiğini anlatan anne Yasemin Begdaş, “Ne olduğunu bilmiyordum. İlk başta normal bir şey olduğunu düşündüm. Yapamadım. Bir şey biliyorum. Ben sadece 3.5 aylık kızımın iyileşmesini istedim. Vatin’i kucağıma aldım ve ‘Kur’ dedim.” Bir an okudum. Hiçbir şey hissetmedim. Enkaz altında Vatin’i asla emziremedim. Vatin enkaz altındayken hiç ağlamadı. Korkmuyordu. Ağladığında, onu sarstığımda hemen sustu. İki oğlum enkaz altında öldü. Büyük oğlum hiç konuşmadı. Ama küçük oğlum her zaman şöyle derdi: ‘Anne, sorun ne? ‘Zamanında çıkacağız. Çok susadım. Açım. Buradan çıkacak mıyız?’ “Son ana kadar konuştum. Son gün öldü. O an hiç aklımdan çıkmıyor. Enkazın altından ilk çıktığımızda su istedim. Vatin’in yüzünü yıkadım. O yüzden orada olduğunu düşündü.” biberon alıp parmağını emdi. Artık geriye kalan tek bebeğim Vatin’le yaşıyoruz.” dedi.

‘ANNE VE BABAMLA GÖRÜŞMEK İSTİYORUM’

Deprem sonrası yatalak kaldığı için bakıma ihtiyacı olduğunu anlatan Yasemin Begdaş, “Annem ve babamın Suriye’den ayrılıp buraya gelmesini istiyorum. En yakın iki akrabam olan anne ve babamı hiç görmedim. Onları yanımda görmek istiyorum. Sağlık durumumdan dolayı Vatin, süt için ise “Bebek bezi ve pansuman malzemeleri istiyorum. Oturduğum evin kirası çok pahalı. Akrabalarımın yanında kalıyorum ve evde tek kişi çalıştığı için çok zorlanıyoruz. Bu konuda destek bekliyorum. Ayrıca fizik tedavi görmem gerekiyor” dedi.

‘YENİDEN DOĞDUĞUMU HİSSETTİM’

Dönemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın, kızı Vatin’i Adana’da kendisine verdiğini vurgulayan Yasemin Begdaş, “Kızımla tanıştığım anda kendimi çok rahat hissettim. Vatin’i daha sonra ilk gördüğümde. Depremden sonra sanki yeniden doğmuşum gibi hissettim.” “Hissediyorum. Şimdi yine Vatin’e takıldım. Ama aklım hep onda. Hastaneden sürekli görüntülü arayıp Vatin’in durumunu soruyorum. Uyurken bile arayıp onu izliyorum” dedi.

’50 AMELİYAT GEÇİRDİ’

Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Bölümü’nde asistan hekim olarak görev yapan Yücel (25), “Depremin simge isimlerinden Vatin’in annesi Yasemin servisimizde takip ediliyor. Depremin 5’inci gününde enkaz altından çıkan ve dış merkezde 50’den fazla ameliyat geçiren hasta, “Ameliyat olduğu bölgedeki enfeksiyon nedeniyle tedavi görüyor. Hayati ve doğal genel durumu iyi olup tedavisi devam etmektedir. Görüntüleme ve tetkikler yapıyoruz. Ortopedi ve enfeksiyon doktorlarımıza danışıyoruz. Gerekli tedaviyi planlayacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu