Haber

Diyarbakır’ın Kahramanmaraş ilçesinde meydana gelen depremde çöken binaya ilişkin dava başladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 100 kişinin hayatını kaybettiği, 32 kişinin yaralandığı depremde çöken Hisami Apartmanı ile ilgili 2 müteahhit ve 2 arsa sahibinin davası başladı.

Tutuklu müteahhit Mehmet Ali Korkut ve tutuksuz yargılanan müteahhit Mehmet Meşe, davanın Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasına Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz yargılanan arsa sahiplerinden sanık Ahmet Özcan’ın hazır bulunduğu duruşmaya diğer sanık Nurettin Özcan katılmadı.

Savunmasını yapan sanıklardan tutuklu müteahhit Korkut, depremde çöken binanın inşaatına hiçbir katkısının olmadığını, sadece maddi destek sağladığını iddia etti.

İnşaatın tamamını Mehmet Meşe’nin yaptığını savunan Korkut, şunları kaydetti:

“Maddi sıkıntılar olunca Mehmet iflas etti. O yüzden yalnız kaldım. Binanın sahipleri beni kabul etmedi. Ben de Diyarbakır’dan ayrıldım. 30 yıldır binanın bulunduğu yerden hiç geçmedim. Bilmiyorum.” Binanın içinde ve dışında neler yapıldı. Binanın inşaatında ben de yer aldım. “Ben teslim almadım. Mağdurum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.”

Müteahhit Meşe, binayı Mehmet Ali Korkut ile birlikte yaptıklarını, iflas edince binayı olduğu gibi hak sahiplerine bıraktıklarını iddia etti.

Meşe şunları söyledi:

“Son katı bitirip bitirmediğimi hatırlamıyorum. Kaç yıl sürdü bilmiyorum çünkü üzerinden 35 yıl geçti. İnşaatın varsayımı 2-3 yıldı. Biz hep inşaatın başındaydık.” Mehmet Ali Korkut ile birlikte. İnşaatı yaparken elimizde herhangi bir müteahhitlik belgesi yoktu, vekaletle yapıyorduk. Daha önce 2 bina yapmıştım. “Hiçbir hasar yoktu. Aynı malzemeleri kullandık. Diğerleri yıkılmadı. Bu binanın neden yıkıldığını anlamadım. Daha sonra zemin katın yenilendiğini, kolon ve kirişlerin kesildiğini duydum.”

Arsanın sahibi Ahmet Özcan da arsanın kardeşi Nurettin Özcan’a ait olduğunu ve kendisiyle herhangi bir ortaklığının bulunmadığını iddia etti.

Özcan savunmasında şunları söyledi:

“Müteahhitler gidince ağabeyim beni binayı tamamlamam için çağırdı. Binada 36 daire vardı. 8 daireyi yenileyerek onları tamamladık. Diğer daireleri hak sahipleri yaptı. Ben sadece 8 dairenin iç kısmını yaptım. Binada daireler var. Belediyedeki ruhsat çalışmaları hakkında bilgim yok. Bina ilk bina. Yapıldığında asansör boşluğu vardı ama asansör yoktu. Bina tamamlandıktan ve herkes dairelerine yerleştikten sonra binanın altında su biriktiği ve eğri olduğu yönünde söylentiler ortaya çıktı.”

Mağdur olan müştekiler, depremde binanın enkazında yakınlarını kaybettiklerini belirterek, sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunarak cezalandırılmalarını istediler.

Savcı mütalaasında tutuklu sanığın tutukluluğunun devamı ve belgelerdeki eksikliklerin giderilmesi yönünde görüş bildirdi.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mehmet Ali Korkut’un tutukluluğunun devamı, Mehmet Meşe ve Ahmet Özcan’ın tutuklanması, tutuksuz sanık Nurettin Özcan’ın ise tutuklanması yönünde tutuklama kararı çıkararak duruşmayı 14 Mart’a erteledi.

İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu sanıklar, binanın müteahhitleri Mehmet Ali Korkut ve Mehmet Meşe, arsa sahibi Ahmet Özcan ve hakkında yakalama kararı bulunan Nurettin Özcan için 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. “Kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan.

haberhacilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu