Ekonomi

Faktoring sektöründe kredi maliyetleri yüzde 70’e çıktı

Konuya yakın toplam üç banka ve faktoring kaynağının verdiği bilgiye göre bazı faktoring şirketlerinin şubat ayında yüzde 30 faizle sağladığı kaynağın maliyeti, işlem panosu ve çek maliyetleri de eklendiğinde yüzde 70’e çıkıyor.

Vadeler ise ikinci tur olması halinde 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi tarihine kadar süre hesaplanarak 20-22 güne indirildi.

Banka ve faktoring şirketlerinin faiz oranları aynı seviyelere geldi.

Faktoring branşında şubat ayında yüzde 29-30 olan ticari kredi faiz oranlarının hem faktoring şirketlerinde hem de bankalarda çek ve senet fiyatları dahil ortalama yüzde 55-60’lara ulaştığını kaydeden faktoring sektör danışmanı ve ekonomist Arda Tunca, “Çok nadir de olsa yüzde 70’lerde. Şu anda ilk kez bankaların ve faktoring şirketlerinin verdiği faiz oranları aynı seviyelere geldi. Bankalar daha net bir siyasi ve ekonomik ortam görmeden kredi vermek istemiyorlar” dedi.

“Pek çok fon yöneticisi önlem olarak nakitte”

Kredi vadelerinin 20-22 gün aralığında olduğunu belirten Tunca, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur ihtimali düşünüldüğünde 28 Mayıs’tan sonra kredilerin vadesinin çok az olduğunu söyledi. Tunca, “Pek çok fon yöneticisi önlem olarak nakitte” dedi.

Seçimlerin ardından olağan politikalara dönüş yapılabileceği beklentisi ve artan döviz talebinin ardından üst faiz limitlerini de içeren düzenlemelerin gevşetilmesi ile Nisan ayından bu yana ülke genelinde tüm faiz oranları yükselişe geçmişti.

Mevcut politikalarda döviz kuru, kredilerin alanı ve faiz oranı, mevduatın döviz dağılımı ve faiz oranı ile Hazine bonolarında yön kamu tarafından belirlenmektedir. Ekonomi yönetimi, kur politikasındaki süreci “sabit TL” olarak tanımlıyor.

Bankacılar, 19.5’i aşan dolar/TL’nin, amaçlanan cari fazla verme politikasına uymasa da “seçim” nedeniyle olması gerekenin altında tutulduğu konusunda hemfikir. Bankacılara göre seçimden sonra yükseleceği beklentisi bile döviz talebi için yeterli ve endişe verici.

Takasbank’tan kullanılan kredilerin faiz oranları %45’e ulaştı

Bir başka bankacılık kaynağı, bankalardan kredi kullanamayan firmaların yoğun taleple faktoring şirketlerine yöneldiğini belirterek, “Takasbank’tan halihazırda kullanılan kredilerin faizleri yüzde 45’leri buluyor. Bunun üzerine faizler yüzde 70’e ulaştı.” söz konusu.

İsmini vermek istemeyen bir fon yöneticisi, aracı kurumlar tarafından kredi işlemleri yapan müşterilere fon sağlamak için Takasbank Para Piyasası’nın (TPP) kullanıldığını belirterek, “TPP’de faiz oranlarının artması nedeniyle bazı aracı kurumlar ya faiz indirimine gitti. Kredi işlemleri yapan müşterileri için kaldıraç oranı veya “İşlemleri kapattılar. Bu da borsadaki pozisyonların dağılmasına yani satışa yol açtı. Bu da son iki haftadır yaşanan satışlarda etkili oldu” dedi.

Hisse senedi piyasası, TPP faizlerinin yükselmeye başladığı Nisan ayı ortasından bu yana yüzde 12 gerilerken, düşüş son 15 günde yoğunlaştı.

torbali-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu