Ekonomi

Fitch küresel ekonomik büyüme tahminini düşürdü

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun Eylül sayısını “Çin Endişeleri Artıyor” başlığıyla yayımladı.

Raporda, dünya ekonomisinin bu yıl beklenenden bir miktar daha hızlı büyümesinin beklendiği, ancak Çin emlak piyasasında derinleşen çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü, nakit sıkılaştırmanın Çin’de talep görünümü üzerinde artan baskı oluşturduğu belirtildi. ABD ve Avrupa.

Raporda, küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıkarıldığı belirtilirken, bunun ABD, Japonya ve Çin dışındaki gelişmekte olan piyasalarda bu yıl şu ana kadar görülen “şaşırtıcı dayanıklılığı” yansıttığı belirtildi.

Raporda, küresel ekonominin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a indirildiği, dünya ekonomisinin 2025 yılında ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Çin’in büyüme tahminleri düştü

Raporda, Çin konut piyasasında daha önce beklenen istikrarın gerçekleşmediğine dikkat çekilerek, bu yıl yeni satışların 5’te 1 oranında azalabileceği belirtildi.

Raporda, konut piyasasının ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 12’sini oluşturduğuna dikkat çekilerek, bunun ekonominin geneli üzerinde güçlü çarpan etkilerinin olduğu vurgulandı.

Raporda, Çin’de siyasi gevşemenin şu ana kadar yetersiz kaldığı ve ihracat talebinin azaldığı belirtildi.

Raporda, Çin ekonomisinin ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 5,6’dan yüzde 4,8’e, gelecek yıl için ise yüzde 4,8’den yüzde 4,6’ya düşürüldüğü bildirildi.

ABD’de resesyon hala mümkün

Raporda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırma politikasına rağmen ülkedeki hızlı tüketim artışının bu yıl da devam ettiği ve bunun istihdam ve fiyatlardaki hızlı artıştan kaynaklandığına dikkat çekildi. Raporda, işgücü talebinin son aylarda yavaşladığı ve işgücü piyasası soğumaya devam ettikçe fiyat enflasyonunun daha da düşeceği belirtildi.

Raporda, işgücü gelirlerindeki yavaşlama olasılığının yanı sıra, kredi ivmesinin negatife dönmesiyle kredi koşullarındaki sıkılaşmanın da belirginleştiği, kâr artışındaki azalmanın da yatırım beklentilerinin zayıfladığına işaret ettiği belirtildi.

Raporda, “Hala hafif bir durgunluk bekliyoruz, ancak bunun 2024’ün ilk yarısında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” denildi. Kelime kullanıldı.

Raporda, ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 1,2’den yüzde 2’ye çıkarıldığı, ülke ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisinin ise yüzde 0,5’ten yüzde 0,3’e düşürüldüğü belirtildi.

Euro Bölgesi büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edildi

Raporda, elektrik şokunun ardından Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın durduğu, dünya ticareti ve Çin’deki yavaşlamadan kaynaklanan yeni dış zorluklarla karşı karşıya olduğumuz, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sıkılaştırmasının kredi üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. büyüme.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya, gelecek yıl için ise yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e düşürüldüğü bildirildi.

Türkiye’nin bu yılki büyüme tahmini artırıldı

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, aralarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’nın da bulunduğu yeni ekonomi yönetiminin atanmasından bu yana para politikasının daha ortodoks bir hal aldığı belirtildi. , Hafize Gaye Erkan.

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde beklenenden güçlü büyümesinin ardından bu yıl için ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltildiği belirtildi.

Raporda, tüketim, yatırım ve kamu harcamalarındaki güçlü artışın ekonominin çeyreklik bazda yüzde 3,5 büyümesine yardımcı olduğu ve bunun Fitch’in önceki yüzde 0,6 varsayımının oldukça üzerinde olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3, 2025’te ise yüzde 3,4 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Raporda, perakende satışlardaki gücün korunması ve yurt içi kredi büyümesindeki artışa bağlı olarak ekonominin bu yılın ikinci yarısında da ivmesini sürdürmesinin beklendiği, deprem sonrasında devletin yeniden inşa projelerine harcama yapmasının da beklendiği belirtildi. Ekonomiyi desteklemeye devam edeceğiz.

kurtalan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu