Haber

İran’dan IAEA’ya daha fazla nükleer tesis için denetim izni

İran Atom Enerjisi Ajansı ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) arasında varılan anlaşma uyarınca Tahran yönetimi, Ajansın nükleer tesislerinin daha fazla denetlenmesine ve doğrulanmasına gönüllü olarak izin verecek.

İran basınında yer alan habere göre, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Mariano Gross’un Tahran ziyaretinin ardından İran Atom Enerjisi Kurumu ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ortak bir bildiri yayınlayarak üç temel konuda anlaştıklarını duyurdu. Tahran yönetimi, İran Atom Enerjisi Ajansı ile IAEA arasında yarı yolda varılan anlaşmanın bir parçası olarak, Ajansın nükleer tesislerini daha fazla kontrol etmesine ve doğrulamasına isteyerek izin verecektir. Ayrıca Tahran yönetimi, Ajans ile İran arasında gerginliğe neden olan ve uranyum parçacıklarının tespit edildiği üç nükleer tesis konusunda daha fazla işbirliğine hazır olduğunu açıkladı.

Ajans ile İran arasında “ortak işbirliği” ve “diyaloğun sürdürülmesi” çağrısının yapıldığı açıklamada, “Devam eden diyalog ve işbirliği, Ajans ile İran arasında daha kapsamlı anlaşmaların ortaya çıkmasına yol açacaktır” ibaresi yer aldı. kullanılmış. İran ile Ajans arasındaki çıkarların iş birliği ruhu ve “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine Dair Antlaşma’nın Ek Protokolleri” kapsamında devam edeceği vurgulanan açıklamada, “İran’da ilişkiler sürdürülmeye devam edecek. İran’ın verdiği taahhütlere ve Ajans tarafından belirlenen kurallara bağlı kalarak, Ek Protokollere bağlı kalarak işbirliği ruhu”. . İran’ın uranyum parçacıklarının tespit edildiği nükleer tesislerdeki “denetim ve işbirliğine” atıfta bulunulan açıklamada, “Tahran yönetimi ek protokoller kapsamında bu üç tesiste Teşkilat ile işbirliğine ve bilgi paylaşımına hazırdır.” Açıklamada, nükleer tesislerde denetim ve doğrulama süreçlerini artırmayı taahhüt eden Tahran yönetimi, “Ajans ile daha fazla işbirliği” vurgusu yaptı. Açıklamada, “Kurumun nükleer tesislerde daha fazla kontrol ve doğrulama işlemi yapmasına gönüllü olarak izin veriyoruz. Bu konudaki prosedür, Ajans ile İranlı uzman heyetler arasında Tahran’da yapılacak teknik müzakereler sonucunda belirlenecektir.”

İran’da yüzde 83,7’ye varan saflıkta uranyum parçacıklarının tespiti

IAEA’nın üç ayda bir Yönetim Konseyi’ne üye ülkelerle paylaştığı ve 28 Şubat’ta basına yansıyan İran’ın nükleer faaliyetlerini ele alan raporda, Ajans denetçileri, İran’dan alınan numunelerin yüzde İran’ın yer altı tesisi Fordo’da bulunan IR-6 santrifüjünün 21 Ocak’ta saflığı 83.7’ye varan parçacıklar içerdiği belirtilmişti.

İran’ın üç nükleer tesisinde daha önce açıklanmayan uranyum parçacıklarının tespit edilmesi, Teşkilat ile İran arasında gerginliğe neden olmuştu. 8 Haziran 2022’de IAEA Yönetim Kurulu, İran’ın IAEA’nın nükleer tesislerine ilişkin taleplerini karşılayamadığı ve Tahran yönetiminden gelen açıklamaların yetersiz olduğu gerekçesiyle İran aleyhine karar verdi.

9 Haziran 2022’de alınan karara tepki olarak Tahran yönetimi, Ajansın İran’ın nükleer programını izlemek için kullandığı kamera sistemlerini ve çeşitli ekipmanları kaldırmaya başladığını duyurdu. – TAHRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu