Haber

İstanbul Üniversitesi’nde Kahramanmaraş depremleriyle ilgili panel düzenlendi

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde 6 Şubat Kahramanmaraş depremiyle ilgili panel düzenlendi. Panelde Jeofizik Mühendisi Prof. öğrencilere sunum yaptı. Dr. Eşref Yalçınkaya, “Deprem olduğu zaman çalışmalarda bir hızlanma oluyor. Ancak bir süre sonra bunların unutulduğu aşikar. Bunların bir süreç olduğunu hepimizin bilmesi lazım. Bu süreci en başarılı şekilde geçirebilmemiz için planlarımızı daha doğru geliştirmemiz ve aksatmamamız gerekiyor.” Yalçınkaya, “Öncelikle toplumun bu baskıyı yaratmasıyla başlayacak, sonra yetkili kişilerin buna hazırlanmasıyla başlayacak. Bu süreçte ilerleme kaydetmeye çalışacağımızdan eminim ama kat ettiğimizi söyleyemem. Şu anda yeterli ilerleme var.” Yalçınkaya, “Daha kaliteli bir eğitim, daha kaliteli bir uygulama, daha kaliteli bir denetim önceliğimiz olmalı. Daha sonra bunu topluma yayacak adımları oluşturmamız gerekiyor.”

Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminin yıl dönümünde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde panel düzenlendi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Zihni Mümtaz Hisarlı, akademisyenler ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Yüzey Kırılma Geometrisi ve Şok Dağılımı, Yapısal Hasarların Kapsamlı Değerlendirilmesi, Afetlerden Alınacak Dersler ve Gelecek Vizyonu konularında paneller gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bir yıl geçti ama depremi unuttuk. Bu gerçekten çok yakın zamanda oldu, hepimizi, bütün ülkemizi etkiledi, aynı gün bu kadar şiddetli bir depremin yaşandığı belki de başka örneği olmayan dünyadaki sayılı örneklerden biriydi.Bu durum tüm ülkemizi etkilediği gibi üniversitemizi de etkiledi. Depremde üniversitemizin farklı fakültelerinden 6 öğrencimizi kaybettik. Deprem hepimize çok şey öğretti; hepimize acıyla öğretti ama öğretti.” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN HATALARIN TEKRARLANMAMASI”

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Eşref Yalçınkaya, depremlerden yeteri kadar ders alınmadığının altını çizerek, “Elbette bu konuda çok başarılı olduğumuz söylenemez. Deprem konusunda ciddi sorunları olan bir ülkeyiz. Bu konuda zaman zaman ilerleme göstersek de bunların sürekliliği olması önemli. Genel olarak afet durumlarına karşı hazırlık yapıyoruz.” “İşe giriyoruz ama sonra bunları unutuyoruz. Dolayısıyla bunların bir süreç olduğunu, her zaman tekrarlanması gerektiğini, her nesile aktarılması gerektiğini gösteren bir program oluşturmalıyız. Bu da bizim Sadece belirli dönemlere değil tüm dönemlere yansıyan bir hazırlık içerisinde.Bazı ülkeler bunu yapabiliyor ama biz de bu önemli tehlike karşısında kendi imkanlarımızı kullanarak ilerleme kaydedebiliriz.Önemli olan gitmemek. Geri dönmek ya da aynı hataları tekrarlamak. Öncelikle toplumun bu baskıyı yaratmasıyla başlayacak, sonra yetkili kişilerin buna hazırlanmasıyla başlayacak. Bu süreçte ilerlemeye çalışacağımıza eminim; “Ama diyemem.” Şu anda yeterli ilerleme kaydettik” dedi.

“DAHA KALİTELİ EĞİTİM, UYGULAMA, DENETİM”

Türkiye’nin depremle ilgili gelecek vizyonunu oluşturmak için tehlikenin çok iyi belirlenmesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, “Bu konuda insan kalitesi her şeyden önce geliyor. Bu deprem konusunu toplum çapında daha yetenekli, daha yetenekli kişilerle inceleyip araştırmamız gerekiyor,” dedi. Daha güçlü ve daha bilgili insanlar.Tabii ki bu konuda da çok uygun işbirliklerimiz var.Yurtdışıyla bağlantılarımız da çok güçlü.Ama dediğim gibi insan kalitesi en değerli unsurlardan biri.Daha kaliteli bir eğitim,daha iyi bir eğitim Daha kaliteli uygulama, daha kaliteli bir denetim önceliğimiz olmalı. Daha sonra bunu topluma yaygınlaştıracak adımlar atmalıyız. Dolayısıyla bu adımların bizim önümüzü açacağını düşünüyorum” dedi.

“BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BİZİM İÇİN TEHLİKEYİ GÖSTERİYOR”

“Geçmişteki depremlerden bahsederken, İstanbul depremi için de çalışmalara hız vermeliyiz” diyen Yalçınkaya, şöyle konuştu: “İstanbul depremi bizim için çok değerli. Dolayısıyla bilimsel çalışmalar bu konuda ciddi ilerleme kaydetti ve yeni bir ivme kazandı. Tehlike büyük ölçüde ortaya çıktı. Bu tehlikeye uygun adımları atmamız gerekiyor. Ne yapmalıyız?” “Riski azaltmamız lazım. Risk nedir? İstanbul’un taşıdığı yapı stoğu, insanların eğitimi veya kritik değerdeki noktaların güzelleştirilmesidir. Dolayısıyla bu tehlikeye karşı atılması gereken adımların büyük çoğunluğu toplumsal birlik ve ekonomik güçtür. Dolayısıyla bunları da düşünmek lazım. Nasıl bir durum?” Ekonomik süreci tanımlayacağız ki zaman içinde onları iyileştirmeye devam edelim ve onlardan sonuç alalım. Maalesef bu süreci çok iyi yönetemeyeceğimize dair bazı şüphelerimiz var. Neden? Kesinti yapılıyor. Bunların aksamaması için bu planların tüm hükümetlere, tüm politikacılara, toplumsal kuruluşlara, toplumsal bağlantıları olan kişilerin geçmesi gereken belirli süreçler var. Bu konuda adım atmalıyız. Bunların bir süreç olduğunu bilmeliyiz ve bu süreci adım adım ilerletmeliyiz” dedi.

“DEPREM OLDUĞUNDA ÇALIŞMALAR HIZLANIR, BİR ZAMAN SONRA UNUTULUR”

Prof. Dr. Yalçınkaya, “En büyük önceliğimiz yaşam alanlarımızı depreme dayanıklı, depreme dayanıklı alanlar haline getirmeye çalışmamızdır. Bunun birinci önceliği elbette toplumun talebiyle şekilleniyor. Ama aynı zamanda da Toplumun talebinin ekonomik koşullarla paralel gittiğini belirtmekte fayda var. Dolayısıyla insanların bu konuda adım atabilmesi için önceliğin deprem olması gerekiyor.” ya da bunun yarattığı zararın gerçekten farkına varıldığında ortaya çıkacağını düşünüyorum. Deprem olduğu zaman çalışmalarda bir hızlanma oluyor. Ancak bir süre sonra bunların unutulduğu aşikar görünüyor. Bunların bir süreç olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu süreci en başarılı şekilde yürütebilmek için planlarımızı daha doğru geliştirmemiz gerekiyor. “Ve bunu kesmemeliyiz” dedi.

evcilerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu