Haber

Rus nükleer silahları NATO sınırına yerleştirilecek

Moskova’nın Minsk Büyükelçisi Boris Gryzlov Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus taktik nükleer silahlarını Polonya sınırındaki Batı Beyaz Rusya’ya konuşlandıracaklarını duyurdu.

Büyükelçi, “1 Temmuz’dan itibaren silahları depolayacağımız depolar hazır olacak. Avrupa ve ABD’den gelen seslere rağmen bu olacak. Sonunda insanlar bir ‘eşitlik’ olması gerektiğiyle ilgileniyor. ‘”; ancak silahların tam olarak nereye konuşlandırılacağına dair bilgi vermedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz haftalarda Beyaz Rusya’da taktik nükleer silahlar konuşlandırmaya hazırlandığını söyledi. Rusya’nın bu adımı Avrupa ve ABD’den tepkiyle karşılandı. Putin, “ABD bunu Avrupa’da yıllardır yapıyor” diyerek bu hamleyi savundu.

Rusya Büyükelçisi ayrıca, “ABD’nin nükleer silahlarının Avrupa’da konuşlandırılmasından bahsediyorsak, Beyaz Rusya ve Rusya’nın güvenliğini artıracak önlemler de almalıyız” dedi.

Ne oldu?

Şubat 2022’den beri Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya, Belarus’ta taktik nükleer silah konuşlandırmaya hazırlandığını açıkladı. Putin, bu adımın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını ihlal etmeyeceğini söyledi. Ukrayna, Rusya’nın planını kınadı ve geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya’nın bu hamlesi “yeni bir provokatif adım” olarak nitelendirilirken, Moskova’nın “uluslararası güvenlik sistemini tamamen tehlikeye attığı” vurgulandı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan geçen hafta yapılan açıklamada, söz konusu kararın “Batılı ülkelerin Belarus’a uyguladığı yaptırımlar ve NATO’nun Belarus yakınlarında askeri yığınak yapması da dahil olmak üzere Batı’dan gelen baskılara bir yanıt” olduğu kaydedildi. sınır.”

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya’nın nükleer silahlara sahip olduğuna dair en belirgin işaret olan bu hamlenin, Batı ile bağları daha da sıkılaştırması bekleniyor. (DW Türkçe)

kapakliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu