Haber

Sırp lider Vucic, ABD’li yetkili Chollet ile Kosova konusunu görüştü

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkesinin bölgenin barış ve istikrarı için çaba sarf ettiğini ve bu çabanın ABD tarafından tanınmasını istediğini söyledi.

Vucic, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Derek Chollet’i başkent Belgrad’da kabul etti. Görüşmede ikili, Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, bölgenin ekonomik işbirliği ve Sırbistan’ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini ele aldı.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Vucic, görüşmenin dürüst bir görüşme olduğuna işaret ederek, “Ülkemizin bölgenin barış ve istikrarını korumak için gösterdiği çabaları ABD’nin takdir etmesini isterim. Priştine’nin şimdiye kadar imzalanan anlaşmalara uyma konusunda da etkisini kullanacağını, Priştine’nin konuların analizinde açık ve dürüst bir ruhla diyaloğu sürdürmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan’ın Priştine’den gelen her yeni gerilimde büyük sorumlulukla hareket ettiğini savunan Vucic, ülkesinin her zaman barış ve istikrardan yana olduğunu yineledi.

Chollet, ABD’nin bölgenin barış ve istikrarı için gösterilen her çabayı takdir ettiğini de belirterek, “Kosova-Sırbistan sorununun çözümünde Fransız-Alman planının tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Sırp Belediyeler Birliği de kurulmalı. hızlı bir şekilde.” dedim.

Fransız-Alman planı

AB, entegrasyon sürecinde ilerleme kaydedilebilmesi için Kosova ve Sırbistan’ın iki ülke arasındaki sorunları çözebilecek nihai bir anlaşmaya varmasını şart koşuyor.

Son olarak, taraflar, ABD ve tüm AB üyeleri tarafından desteklenen, halk arasında Fransız-Alman planı olarak bilinen plan üzerinde müzakere ediyor.

Basına sızdırılan plana göre Kosova’nın Sırpların çoğunlukta olduğu ülkede belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor.

Sırbistan’dan Kosova’nın toprak bütünlüğüne saygı duyması ve uluslararası örgütlere üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

AB yetkilileri, Fransız-Alman planına ilişkin müzakerelerin baharda tamamlanacağını umuyor.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB arabuluculuğunda 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında dönemsel olarak çatışan Sırbistan ve Kosova, ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu