Ekonomi

Türk Şirketleri Türkmenistan’da 1080 Projeyi Başarıyla Tamamladı

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra yaşanan dönüşümde Türk müteahhitlik firmalarının değerli katkılar sağladığını belirterek, “Türk şirketleri bugüne kadar Türkmenistan’da değeri 50 milyar doların üzerinde yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamladı. ” söz konusu.

Demirok, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi olarak göreve başladıktan sonra Türkmenistanlı gazetecilerle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin “ata vatanı” olarak gördüğü Türkmenistan’da büyükelçi olarak görev yapmaktan onur duyduğunu ifade eden Demirok, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışacağını söyledi.

Demirok, şu ana kadar iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlere, imzalanan anlaşmalara ve iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklere değindi.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini, ilişkilerde yakalanan ivmenin ticari ve ekonomik işbirliği sürecine de yansıdığını belirten Demirok, “Türkiye, Türkmenistan’ın en büyük ticari ortaklarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye’nin Türkmenistan ile mevcut ticaret hacmimiz son 4 yılda 3 kat arttı.” “10 kat artarak 2022’de 2,1 milyar dolara ulaştı. İşbirliği potansiyelimiz çok daha büyük. Ticari ilişkilerimizdeki mevcut olumlu gidişatla bu hacmin yakın gelecekte daha da artacağını ve hedeflerimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.” Ortak hedefimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi.” bilgisini paylaştı.

“İlişkilerimizde ticaretin yanı sıra yatırım, ulaştırma ve enerji de öne çıkan konulardır.”

Demirok, Türkmenistan’da düzenlenen fuarlara Türk iş insanlarının yoğun bir şekilde katıldığını ve bu ülkede Türk ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

“Türkmenistan ile ilişkilerimizde ticaretin yanı sıra yatırım, ulaşım ve enerji de öne çıkan konulardır. Türk müteahhitlik firmaları, Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra yaşanan dönüşüme önemli katkılarda bulunmuştur. Türk firmaları bugüne kadar 1080’e yakın projeyi başarıyla tamamlamıştır. Türkmenistan’da bağımsızlığından bu yana 50 milyar dolardan fazla. “Bu bilgi kesinlikle Türkmenistan’ın Türk şirketlerine olan güveninin bir yansıması.”

Türk şirketlerinin Türkmenistan’da enerji santralleri, elektrik iletim ve dağıtım sınırları, otoyollar, konutlar, ticaret merkezleri, üniversiteler, okullar, kamu binaları, oteller, fabrikalar, kanallar, müzeler inşaatı gibi birçok değerli altyapı projesine imza attığını anlattı. parklar, hastaneler ve limanlar. Demirok, Türk firmalarının hem işlerini kaliteli bir şekilde yürüttüklerini hem de tecrübelerini Türkmen firmalarıyla paylaştıklarını belirtti.

Demirok, Türk eserlerinin Orta Asya pazarlarına taşınmasında Türkmenistan’ın önemli bir güzergâh olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin Avrupa taşımacılığında Türkmenistan için önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, “Bu nedenle ikili ve üçlü olarak çalışmalarımız devam ediyor. Azerbaycan’ın katılımıyla plan devam ediyor. Bu anlamda multimodal taşımacılığın geliştirilmesi, operasyonların basitleştirilmesi ve hızlandırılması büyük önem taşıyor.” dedi.

Enerji güvenliği ve kaynak çeşitliliğinin önemine vurgu yapan Demirok, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye, doğal gazda merkez olma yolunda önemli adımlar atıyor. Aslında Türkiye’nin bu çabaları, özelde yakın coğrafyamızda, genel olarak da Avrupa’da istikrarın korunmasına katkı sağlıyor. Türkiye şu anda Hazar gazını Trans-Karayolu ile Avrupa’ya taşıyor. Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Türkmenistan, mevcut ve inşaat halindeki enerji dönüşüm santralleriyle sadece doğal gazda değil, elektrik ihracatında da değerli bir konuma sahip.

“Türkmen doğal gazının ve elektriğinin Batı pazarlarına taşınmasına yönelik çalışmaların yakın zamanda başlayacağını umuyoruz.”

karaburun-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu