Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı Dezenformasyon Çaba Merkezi tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.

19-20 Şubat tarihli bültende, “Devletin afetzedelere verdiği 10 bin liralık yardıma vergi dairelerince el konuldu”, “TOKİ’nin yaptırdığı Konya Dedemli konutları şu anda boş, depremzedeler yerleştirilebilir” , “Depremden sonra asker sokakta değildi, askere geç gir emri”, “Kızılay’ın yardım kutuları açıldı ve içindeki malzemeler Suriye derneğinin kutularına yerleştirildi”, “depremde parlamalar görüldü” , “20 Şubat Hatay depremi sırasında kaydedildiği iddia edilen görüntülere” yer verildi.

Ülkede depremler sırasında görülen kısa süreli parlamaların, felaketin ardından birçok komplo teorisine ve dezenformasyona konu olduğu vurgulanırken, bu ışıkların deprem yaratan bir sistemin işareti olduğu iddia edilirken, açıklamada şu ifadelere yer verildi: bülten:

“Depremi oluşturan güç birikimi, kayaları oluşturan bazı minerallerin elektriksel özelliklerinde değişikliğe neden olur. Faydalı hareketin başlamasıyla birlikte biriken güç serbest kalır, bir yandan sallanma meydana gelirken, elektriksel değişim yol açar. Öte yandan parlak ışınımlara.”Deprem sırasında görülen ışıklar yerden 200 metre yüksekliğe ulaşabilir ve bazı durumlarda şimşek şeklinde görünebilir. Mavimsi alevler ve ışık küreleri gibi görünen deprem ışıkları kısa sürede kaybolur. Bu radyasyonlar depremden sonra değil, sarsıntı sırasında görülür.”

Bültende “devletin afetzedelere verdiği 10 bin liralık yardımın vergi daireleri tarafından haczedildiği” ifadesinin doğru olmadığı belirtiliyor. İcra takibinin durdurulduğu belirtildi.

Deprem tarihinden sonra herhangi bir şekilde haciz olmadığı için daha önce hesaba haciz konulsa bile bu haciz işleminin devletin yaptığı 10 bin liralık beyin sarsıntısı yardımlarını etkilemediği vurgulandı.

Bültende, “TOKİ’nin yaptığı Konya Dedemli evleri şu anda boş duruyor, depremzedeler barınabilir.” Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli Mahallesi’ndeki Bozkır Barajı inşaatı nedeniyle Meram ilçesine bağlı Çarıklar Mahallesi’nde TOKİ tarafından ilçe sakinleri için 428 konut yapıldığı tezlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. 4 Eylül 2021 tarihinde bu konutların hak sahiplerine verildiği öğrenildi. İlgili konutların özel mülkiyette olması nedeniyle taşınmazların mülkiyetinin konut sahiplerine ait olduğu, konutlarda gelişigüzel bir tahsis olmamasına rağmen aktarıldığı bildirildi. Bölgede AFAD’a göre mahalle sakinleri şu anda 70’e yakın konutu kişisel birikimleriyle depremzedeler için tahsis etti.

Bültende, “Depremden sonra asker sokakta değildi, askere gitme emri gecikti.” 6 Şubat günü saat 04.17’de meydana gelen depremin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı’na saat 04.30’da Genelkurmay, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden rapor istenerek ‘Hazır olun’ emri verildiği bildirildi. Prestijle birlikte 2’nci Ordu Komutanlığı birliklerinin deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına başladığına dikkat çekildi.

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından, “Hatay’da meydana gelen depremde panik içinde kaçan vatandaşlar, çöken binanın altında kalmaktan son anda kurtuldu.” İddiayla paylaşılan görüntülerin dün Hatay’da meydana gelen depremde kaydedilmediği, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Diyarbakır’da görüntülerin kent güvenlik kameralarına yansıdığı, dışarı çıkan vatandaşların ise polis ekiplerince güvenlik kamerasına yansıdığı kaydedildi. Yusuf İslam Caddesi’ndeki depremin ardından 12 dakika sonra çöken 9 katlı binadan kurtuldu.

“Kızılay’ın yardım kolilerinin açıldığı ve içindeki malzemelerin Suriye derneğinin kolilerine yerleştirildiği” iddiasının doğru olmadığına dikkat çekilen bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

“26 Eylül 2020 görüntüleri manipüle edilmiştir. Suriyelilerin kendi aralarında kurdukları dernek, ellerindeki hurmaları Kızılay kutularına koyup dağıtmıştır. Görüntüler bu çalışmalar sırasında kayıt altına alınmıştır. Ş isimli bağışçı Ş. Salgın döneminde isminin açıklanmasını istemeyen .K., her milletten sığınmacıya dağıtılmak üzere Kızılay’a 4 bin 495 paket gıda kolisi bağışladı.Tartışmaya konu olan görüntüler, bunların transferi sırasında kaydedildi. Kızılay kolilerine bağış.”

haberharran.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu