Yaşam

“Dünyanın Merkezi Çorum’dur” İddiasıyla İlgili Gerçekler

İlk kez 2016 yılında Çorum’un Google tarafından “dünyanın merkezi” olarak belirlendiği tezi yayılmaya başladı. O yıl bu durum Wikipedia’da da haber olarak paylaşılmıştı. Birkaç yıl sonra, bir sosyal medya hesabından. Çorum, Google ve NASA tarafından Dünya’nın merkezi olarak kabul ediliyor.denilince “as bayrakları” diyeceğimiz bir durum ortaya çıktı.

dünyanın coğrafi merkezi Çorum Bunun olabileceği ihtimaline gülerken hepimizin bir “Acaba?” Uyanmadı. Sevgili Çorum ilimizin bu gururlu tablosuna biraz daha yakından bakalım, gerçekler nasıl?

Bu tez nasıl yayıldı? Takvimlerimizi 2016 yılına çevirelim;

o dönemde Çorum, Google tarafından “coğrafi merkez” olarak belirlenmiştir. Bununla ilgili bazı haberler vardı. O yıl Wikipedia’ya yapılan bir saldırıda bir Türk sosyal medya kullanıcısı bu bilgiyi bir görselle paylaştı.

İşin garibi, dönemin Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bu iddiaların doğru olduğunu söylediği bir açıklama yaptı. Hatta şehrin girişine “Dünyanın Merkezi Çorum’a hoş geldiniz” yazan bir pankart astı.

şehrin sembolüSosyal medyada viral olan bu tabela her gördüğümüzde yüzümüzde bir gülümseme oluşturuyor.

Yetmedi, 2018’de bu tartışmalar tekrar gündeme geldi.

2018 Belediye Başkanı iddiayı ulusal basına tekrar bildirdikten sonra Zeki GülAyrıca “Çorum’un dünyanın merkezi olarak belirlenmesi turizmi canlandırdı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Nitekim Google ve NASA böyle bir duyuru yapmamış gibi görünüyor.

Çorum’u “dünya yüzeyinin coğrafi merkezi” olarak işaretleyen aslında Google değildi. Amerikalı fizikçi Andrew J. Woods 1973 yılına kadar yapılan hesaplamalara bakıldığında; Dünyanın coğrafi merkezinin Ankara’nın 150 kilometre güneydoğusunda olduğu belirlendi. Ancak kafa karıştırıcı bir durum var ki, Woods’un Dünyanın Merkezi Yaratılış Araştırmaları Enstitüsü; yani dini bir kurum olan Yaratılış Araştırma Enstitüsü’nün sponsorluğunda hazırlanmıştır.

Verilen koordinatlara göre, haritada Ankara yakınlarında bulunan dünyanın merkezi; Ağrı Dağı ile aynı enlemde ve Kudüs ile aynı boylamdadır. denir. Ama aslında, çizgilerle çakışan rastgele bir koordinat yoktur. Ve bu, argümanın hiçbir desteği olmadığını, sadece Nuh Tufanı ve Ağrı Dağı efsanesini kanıtsız olarak doğrulamak için gösterir.

Google veya NASA’dan bu konuda resmi bir açıklama yok.

2016 yılında tanıtıldı 2018 yılında yeniden gündeme gelen bu iddia, kaynağı, bir Wikipedia makalesinin değiştirilmesi ve dönemin belediye liderlerinin basın açıklamalarıydı. Dünyanın merkezinin Çorum olduğunu belirten güncel Wikipedia makalesindeki kaynak, böyle bir iddiayı doğrulayacak güvenilir bir kaynak değil.

Dünyanın coğrafi merkezinin tam konumu hakkında hala tartışmalar var.

Bu tartışmalar aslında tarihin tozlu sayfalarında başlıyor. Dinler ortaya çıktığında Geçmişe dayanan bu tartışmalı konu hala netlik kazanmadı. dünyanın merkezi Kudüs veya Mekke Böyle olduğuna dair asılsız iddialar da var. Ancak Dünya’nın şekli nedeniyle herhangi bir rastgele noktadan tek bir geçerli merkez olarak bahsetmemiz imkansız görünüyor.

Çorum’dan sonra Andrew J. Woods’un dünyanın coğrafi merkezini Kırşehir olarak hesapladığı iddia edildi.

Bu durumdan yukarıda bahsetmiştik. Woods’un 1973’te Dünya’nın coğrafi merkezini bulmaya yönelik kanıtlanmamış çalışmasına göre, yukarıda bahsedilen konum 40°52’K 34°34’D koordinatına karşılık gelir. Bu koordinatlar haritada Kırşehir’i değil Çorum’u gösteriyor. Bildiğiniz üzere bir daha doğru paylaşıma değinmeyeceğiz.

Son zamanlarda viral olan bu videoda konuşan kişi ABD merkezli bir emlak acentesidir. Property Turkey Kurucusuve Türkiye pazarında emlak satan Cameon Deggin.

Emlak firmasının Kırşehir’deki yatırımlarına değer katacak bu imajı ve Satışları artırmak için geri çekildiği düşünülüyor.

Uzun lafın kısası: G gerçek, ayakkabı giymeden dünyayı üç kez dolaştı;Çorum ve Kırşehir de iddialardan nasibini aldı.

haber-darende.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu