Haber

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Mustafa: “Türkiye’nin garantörlüğünü destekliyoruz”

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, “Türkiye’nin garantörlüğünü destekliyoruz ve takdir ediyoruz ancak İsrail’in gündeminde böyle bir şey yok. Planları aynı şekilde devam ediyor.”

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Bağlantı Platformu’nun Cihannüma Derneği Genel Merkezi’nde düzenlediği “Filistin’in Özgürlük Mücadelesi” adlı programda konuştu. Filistinliler olarak savaş istemediklerini belirten Mustafa, “Ama bize savaş açarlarsa gereğini yaparız. Tek isteğimiz devletimizi bağımsız ilan edip Kudüs’ü başkentimiz olarak yaşamaktır. Bu, Hepimiz için en kısa yol bu. İsrail isterse bir saat içinde bu işi çözer. İşgal “Topraklarını terk etsinler, bize haklarımızı versinler. Eğer durum onları yormuşsa artık rahat ederler. Ancak hem işgal edip hem de barışa sahip olamazlar” dedi.

İslam dünyasından daha güçlü bir destek beklediklerini belirten Mustafa, “Bunu bir savaş olarak görmüyorum çünkü bir savaş iki ülkenin askerleri arasında adil bir şekilde gerçekleşir. Bu sadece sivilleri hedef alan bir savaştır. Biz Filistinliler İnsanlar yalnız değil, yetim değiliz, Müslüman arkadaşlarımız var.” “Maalesef bu savaş ne Müslüman ülkeleri ne de Arap ülkeleri için iyi bir durum değil. Tüm İslam ümmetinin durumu da zor” dedi.

“Bütün Müslüman ülkelerin daha fazla destek göstermesi gerekiyor”

Türkiye’nin tüm İslam ülkelerini birleştirmek istediğini ancak bunun zaman gerektirdiğini belirten Mustafa, şöyle devam etti:

“Bütün Batılı ülkelerin bu savaşta İsrail’in arkasında durduğunu, askeri ve maddi destek sağladığını görüyoruz. Biz de halk olarak ‘Kardeşlerimiz nerede?’ diye soruyoruz. Bütün İslam ve Arap ülkeleri canı gönülden yanımızda duruyor ve bunu gösteriyor. İsrail, Hedefine ulaşamadı ve geniş çaplı bir savaş başlattı.Tüm İslam ülkelerinde hareket olduğunu biliyoruz ve Türkiye de bunlardan biri.11 gün sonra Filistin’in isteği üzerine Suudi Arabistan’da Arapların yüksek bir toplantısı olacak. . Beklentimiz savaşa eşit olacak iyi bir karar vermeleridir. Umudumuz savaşın boyutuna eşit bir tavır sergilemeleridir. Kırılmamak ve dik durmak bizim için önemlidir. Çünkü biz bu savaşlarda sadece kendimizi savunmuyoruz, tüm İslam ümmetinin dini haklarını savunuyoruz.İsrail ve Batılı ülkelerin planlarının sadece Filistin’i değil, daha geniş bir alanı kapsadığını çok iyi biliyoruz. Planlar daha geniştir.”Bir coğrafyaya yaymaktır. İnşallah darılmayız, geri dönmeyiz, sitem etmeyiz. Bütün Müslüman ülkeler bu riski göze almalı ve daha fazla destek sağlamalıdır.”

“Önce ateşkes yapacağız, sonra hakkımızı arayacağız çünkü bu çözüm silahlarla sağlanamaz.”

Büyükelçi Mustafa, Türkiye’nin siyasi ve diplomatik çalışmalarına destek verdiklerini vurgulayarak, “İlk günden beri temas halindeyiz. 7 Ekim’in ertesi günü Hakan Fidan’la görüştüm. İkili ilişkilerimizi konuştuk. Siyasi açıdan ilk hedefimiz bu” Cumhurbaşkanımız ve Hakan Fidan’la birlikte bu savaşı durdurmaktır.” ve siyasi bir çözüm bulmak. Türkiye Cumhuriyeti Ariş Havalimanı’na 6 uçakla yardım gönderdi. Meydanlarda ve her yerde bizi destekliyorsunuz. Ama bizim amacımız ateşkes ilan etmektir. En önemlisi siyasi müzakerelerimiz bundan sonra başlayacak. Eğer devam etmezsek savaş duracak ama iki ay, bir yıl sürecek. “Sonra yeniden başlayacak. Önce ateşkes yapacağız, sonra hakkımızı arayacağız. Çünkü bu çözüm silahlarla sağlanamaz” dedi.

“Türkiye’nin garantörlüğünü destekliyoruz”

Davalarından vazgeçmeyeceklerini belirten Mustafa, şöyle konuştu:

“Bütün ülkeler İsrail’e takviye sağlasa, silah gönderse bile birçok ülke Filistin’e garantörlük yapmak istiyor. Peki İsrail garanti uğruna başkalarına garantör verir mi? Biz Türkiye’nin garantörlüğünü destekliyoruz, takdir ediyoruz ama Türkiye’de böyle bir şey yok. İsrail’in gündemi, Planları aynı şekilde devam ediyor, Sivillerin ölümüne hiç önem vermiyorlar, Orada aileler topluca şehit oldu, Biz siyasi çözüm istemiyoruz, sadece savaşın durdurulmasını ve yardım gönderilmesini istiyoruz. Ateşkes var ama onlar da kabul etmiyor. Maalesef olumlu bir şey görülmüyor ve durum gelecekte daha da kötüleşecek.”

“Vicdanları ve ahlakları yok”

“Halkımız Amerika’nın yaptığı silahları yaşıyor” diyen Büyükelçi Faed Mustafa, savaşın devamında daha tehlikeli durumların ortaya çıkabileceğini belirterek, şöyle devam etti: “Gazze’nin altındaki tünelleri hedef alacaklar. Hastaneleri hedef almaktan çekinmediler. ve okullarda kimyasallar kullanıp tünellerdeki insanları hedef alabiliyorlar. Onların da vicdanı var.” “Hiçbir ahlak yok, onları durduracak kimse de yok. Herkesten üstün olduklarını düşündükleri için bunları yapıyorlar. Bu, uluslararası toplumun bir sonucudur.” dedi.

Mustafa, ne Hamas’ı ne de El Fetih’i dışlamak istemediklerini belirterek, “Filistin Hükümeti ve El Fetih, Birleşmiş Milletler’in terör örgütü ilan etmesin diye Hamas’ı savundu. Oradaki tüm gruplar bizim ana davamızı savunuyor. İşgalci, “Mücadele etmek bizim hakkımızdır. Çatışma bizim görevimizdir. Asıl meseleye odaklanmamamız için sürekli dikkatimizi başka yere çekiyorlar” dedi.

İsrail’in cezalandırılacağını belirten Mustafa, “İki yıl önce Gazze’ye yapılan saldırının dosyası da dahil olmak üzere birçok belgeyi Uluslararası Adalet Divanı’na bildirdik. ABD, hukuk kurumlarına baskı yapıyor. Herkesin tutumunu takip ediyoruz. Bazı eyaletler bizi hayal kırıklığına uğrattı. “Onlardan daha fazlasını bekliyorduk. Bazı devletler üzerine düşeni yaptı, bunların başında Türkiye geliyor” dedi. – ANKARA

sebinkarahisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu