Sağlık

Bir insan kaç gün aç ve susuz kalabilir? Bir insan yemek yemeden ve su içmeden kaç saat yaşayabilir?

Depremden saatler hatta günler sonra enkazdan çıkan depremzedeler, hayatta kalanlara umut oldu. Bu kadar uzun süre yemek yemeden ve su içmeden hayata tutunmaya çalışan depremzedeler, günlerce yemek yemeden ve su içmeden hayatta kalıp kalamayacakları, yemek yemeden ve su tüketmeden kaç gün dayanabilecekleri sorularını gündeme getirdi. . Peki, yemek yemeden ve su içmeden kaç gün yaşayabilirsiniz?

NORMAL BİR İNSAN ÜÇ OLMADAN KAÇ GÜN GİDEBİLİR?

Bilimsel araştırmalara göre vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 haftadır. Genel olarak kabul edilen açlık süresi 3 haftadır. İnsan vücudunun düzgün çalışması için çok fazla suya ihtiyacı vardır ve bir kişi susuz sadece birkaç gün hayatta kalabilir. Bir kişinin hayati fonksiyon seviyeleri ve çevresi gibi diğer birçok faktör de su ihtiyacında paha biçilmez bir rol oynar, bu nedenle bir kişinin su tüketmeden ne kadar süre dayanabileceğini söylemenin güvenilir bir yolu yoktur. Tıp dilinde vücut su kaybeder. dehidrasyondenir.

Susuzluk hızla oluşur, aşırı susama, halsizlik ve müdahale edilmezse organ yetmezliği ve can kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluk ve hafif halsizlikten yakınırken üçüncü güne geldiğinde organ yetmezliği yaşayabilir. Susuzluk durumunda vücut önce dışarıdan aldığı sıvıyı harcar, ardından yağ hücrelerinde biriktirdiği ve depoladığı suyu kullanarak su ihtiyacını giderir. Susuzluk devam ederse bir süre sonra diğer organlara su/kan akışı azalır.

Bir kişinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu değiştirebilecek faktörler şunları içerir:

  • Yaş

  • Etkinlik seviyeleri

  • Genel Sağlık

  • Boy ve kilo gibi fiziksel faktörler

  • Cinsiyet

  • ortam sıcaklığı

İNSANLAR MANTARDAN KAÇ GÜN SONRA ÖLÜYOR? SADECE SU İÇEN BİR İNSAN KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR?

Yiyecek olmadan hayatta kalma süresinin uzunluğu vücut ağırlığına, genetiğe, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Uzun süreli açlık ve sıvı kaybından kaynaklanan kan basıncındaki düşüş ani bayılmalara neden olabilir. Sıvı ve besin tüketmeden, insanlar genellikle 10 ila 14 gün içinde yaşam mücadelelerine yenik düşebilirler.

Sağlıklı insanların yeterli sıvı almasına rağmen hiç yemek yemediği durumlar hakkında güvenilir bilgi yoktur. Hindistan’ın bağımsızlığı için açlık grevine başlayan Mahatma Gandhi, 21 gün boyunca ağzına yemek vermemesine, sadece ağzını ıslatacak kadar su içmesine rağmen direndi. Tıpkı susuzluk gibi kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için kesin verilere ulaşmak zordur.

Vücudun hayatta kalabilmesi için besinlerdeki besinlere ihtiyacı vardır. Hücreleri yenilemek ve hayati vücut süreçlerini sürdürmek için proteinler, karbonhidratlar ve yağların yanı sıra vitaminler ve mineraller kullanır. Besin olmayınca vücut kendi dokusunu yakıt olarak kullanmaya başlar ancak bunu uzun vadede yapamaz.

Bilim adamları, ortalama bir insanın yemek yemeden ne kadar süre hayatta kalabileceğinden tam olarak emin değilken, klasik deneylerde açlık üzerine yapılan çalışmalar da kişinin; boy-kilo indeksi yaş ve sağlık sorunları gibi farklılıklar nedeniyle değişiklik göstermiştir.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün verdiği bilgiye göre uzun süreli açlıktan en çok çocuklar ve anneler zarar görüyor. Dünya çapında 6,5 ​​milyon çocuk 5 yaşına gelmeden ölüyor. Bu 6,5 milyon çocuğun %50’si açlıktan ya da yetersiz beslenmeden ölüyor.

BÖBREKLER KAÇ GÜN ALARM VERİR?

Vücutta yeterli su olmadığında bir diğer uyarı sistemi de idrarın boyutu ve rengidir. Böbrekler susuz kaldığında semptomlarını idrarda gösterebilirler. Diğer semptomları gözden kaçırsanız veya diğer durumlarla karıştırsanız bile, normalden daha az idrara çıkma ve daha koyu idrar rengi, vücudu daha az su içtiğimiz konusunda uyarır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu