Sağlık

Monkeypox Virüsünün Bağışıklığı Düşük Olanlar ve HIV Hastaları İçin Ölümcül Olduğu Ortaya Çıktı!

2022’de hepimiz ‘Yeni bir küresel salgın mı geliyor?’ diye soracağız. Maymun çiçeği virüsüyle ilgili düşündüren yeni araştırma, risk grubundaki kişilerin kimler olduğunu söyledi. Ayrıntılara gel.

Kaynak:https://nypost.com/2023/02/21/flesh-e…

Yeni bir çalışma, et yiyen mpox virüsünün özellikle HIV ile yaşayan insanlar için ölümcül olduğunu buldu.

Geçen yıl gündem olan ‘maymun çiçeği’ virüsünü hatırlarsınız. Geçen yıl binlerce kişiye bulaşarak halk sağlığı acil durumuna neden olan maymun çiçeği virüsü, kısaca mpox olarak adlandırılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünü şu şekilde tanımlar:

Monkeypox, klinik olarak daha az şiddetli olmasına rağmen, geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer semptomlarla hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüstür. Maymun çiçeği öncelikle orta ve batı Afrika’da, genellikle tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülür ve kentsel alanlarda giderek daha fazla görülür. Hayvan konakçıları, bir dizi kemirgen ve insan olmayan primatları içerir.

The Lancet’te yayınlanan yeni bir çalışma, ölümcül virüsün ilerlemiş HIV’li insanlar üzerinde oldukça kötü bir etkiye sahip olduğunu belirledi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yapılan önceki araştırmalar, mpox ile enfekte olan kişilerin yaklaşık %38’inde HIV’in de bulunduğunu ortaya koydu. Bu, yeni çalışmanın çok değerli olduğu anlamına gelir. Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Profesör Cloe Orkin, The Sun’a yeni çalışma hakkında şunları söyledi:

Oİlerlemiş HIV enfeksiyonu olan bağışıklığı baskılanmış kişiler için özellikle tehlikeli olan on dört enfeksiyonun bir listesi var.’

Çalışmanın yazarlarından biri olan Orkin, “Bunlar, uluslararası halk sağlığı kuruluşları tarafından ‘AIDS’i tanımlayan koşullar’ olarak adlandırılıyor” dedi.

Orkin, virüsün doğası gereği mpox virüsünün de bu şekilde sınıflandırılması gerektiğini savundu. Çalışma, HIV ile yaşarken mpox teşhisi konan veya CD4 hücre sayısı 350 mm’den az olan (HIV’in bir göstergesi) 382 kişiden alınan verileri analiz etti. Bilgiler, mpox enfeksiyonundan ölen 27 hastayı içeriyordu.

Araştırmacılar, mpox, ileri HIV veya mm başına 100 hücreden daha az CD4 sayısı olanların önemli hastalık ve komplikasyonlar yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi. Bu insanlarda cilt lezyonları, akciğer sorunları, ikincil enfeksiyonlar ve hatta sepsis bildirdiler.

2021 verilerine göre 38,4 milyon kişi HIV ile yaşıyor ve şu anda ölümcül hastalığın tedavisi bulunuyor.

Virüsün ilerlemesini durdurmak için antiretroviral tedavi (ART) mevcut olmasına rağmen, hala uygun bir aşı yoktur. Aslında, bir aşı denemesi, araştırmacıların bir çare bulmak için onlarca yıldır üzerinde çalıştıkları virüse karşı yetersiz koruma sağladığı için bu yılın başlarında durdurulmuştu.

Sağlıklı kal!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu