Sağlık

Karpal tünel sendromu nedir ve neden olur? Karpal tünel sendromu tehlikeli midir ve tedavisi nedir?

Boyun fıtığı gibi farklı hastalıklarla karıştırılabilen karpal tünel sendromundan kendinizi korumanın bazı yolları vardır. Eller, bilekler ve parmaklar güçlendirilerek kaslar güçlendirilmeli ve genel olarak bu bölgeler hareketsiz bırakılmamalıdır. Bir tür sinir sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu hakkında bilmeniz gereken her şeyi haberimizden bulabilirsiniz!

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

Karpal tünel Sendromu; El bileğinden geçen sinirin (medyan adı verilen) ‘karpal tünel’ adı verilen kanalda sıkışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Karpal Tünel, el bileği seviyesinde ve üst kısımda kalın bir yapıyla kaplıdır. Bu kanalın içinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ve median sinir bulunur. Median sinir parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) belirli hareketleri hissetmesini ve gerçekleştirmesini sağlar. Sinir bu kanal içerisinde baskı altına girdiğinde karpal tünel sendromu ortaya çıkar.

KARPAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ

  • Karpal tünel sendromunun semptomları sıklıkla hafif başlar ve şiddeti artar. Normal şartlarda bireyler başlangıçta parmaklarında veya ellerinde karıncalanma ve uyuşma hissederler.

  • Genel olay tablosunda küçük parmak dışında tüm parmakların etkilendiği görüldü. Bazı durumlarda parmaklarda elektrik çarpmasına benzer bir his tarif edilmiştir.

  • Çoğu zaman hastalar semptomlarını hafifletmek için ellerini sıkarlar.

  • Rahatsız edici hisler kişinin bileğinden koluna ve omzuna yayılabilir. Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle gazete, kitap, telefon ya da direksiyon gibi nesnelerle kendini gösterir.

  • Görüldüğü zaman dilimi genellikle gecedir. Bazı durumlarda ağrı ve uyuşukluk kişiyi uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Uyuşma hissi zamanla sürekli ve kalıcı hale gelebilir.

  • Ellerdeki güçsüzlük ve güçsüzlüğün yanı sıra nesnelerin düşürülmesi de karpal tünel sendromunun bir diğer belirtisidir.

  • Hastalığın ilerleyen dönemlerinde başparmak kaslarında erime gözlenir.

KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Karpal tünel sendromu genellikle tek bir nedene bağlı olarak kendini göstermez. Bu sendromun gelişmesine neden olabilecek çeşitli sağlık sorunları ve risk faktörlerinin bir araya gelmesi, görülme sıklığını artırmaktadır. Bu bozukluğun kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesinin nedeni, kadınlarda bu farkın erkeklere göre daha dar olması olabilir.

Hastalığın seyrini ve gelişimini etkileyen bazı bozukluklara örnek verecek olursak;

  • Diyabet,

  • tiroid bezi hastalıkları,

  • Vücut, hamilelik ve menopoz sırasında ortaya çıkan çok fazla sıvı tutar (sıvı tutulması).

  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon),

  • Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücre ve dokularına zarar verdiği otoimmün hastalıklar,

  • El bileği bölgesinde meydana gelen travma diyebiliriz.

KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ

Karpal tünel sendromunun tedavisi için ilk gereklilik el ve bilekleri zorlayacak işlerden kaçınmak ve fazla zorlanmamaktır. İş için ellerini ve parmaklarını kullanan bireyler, bileklerini her zaman bükük tutmamaya çalışmalıdır.

Ayrıca el, bilek ve parmakları güçlendiren bazı egzersizler yapılarak kasların güçlendirilmesi gerekir. Bu bölgelerin hareketsiz bırakılmaması korumada en önemli noktadır.

Karpal tünel sendromunun tedavisi sırasında bölgesel ağrı kesiciler ve ödem giderici jellerin kullanılması faydalıdır. Ayrıca sadece geceleri kullanılacak el-bilek ateli ve sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonları son derece güvenli ve aktif bir tedavi oluşturmaktadır.

İlaç ve diğer alternatif tedavilere rağmen ağrı ve halsizlik şikayetleri devam eden veya ilerleyen hastaların lokal anestezi altında yaklaşık 15 dakika süren küçük bir operasyonla tam iyileşme sağlaması mümkündür. İki haftalık el istirahatinden sonra hastalar normal günlük yaşamlarına uyum sağlayabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu